Een groot deel van de dag ben ik wel bezig met het onderwerp “eten”. Ik denk eraan, ik maak het klaar, ik doe het; noem maar op. Om beter in mijn vel te zitten heb ik ook even geëxperimenteerd met vegan eten, wat wonderen deed voor mijn huid maar nu nog niet aan mij besteed is. Inmiddels eet ik wel minder vlees en andere dierlijke producten, omdat ik geloof dat het beter is voor mijzelf, maar ook voor het milieu. Kari van Columns by Kari deelt haar redenen om veganistisch te eten met ons met daarbij een heerlijk recept!

Veganistisch eten, oftewel plantaardig eten: het wordt steeds meer mainstream, steeds normaler. Eerst was het alleen weggelegd voor de alternatieve hippies. Toen werd het hip. En nu wordt het dus, nou ja, gewoon. Want steeds meer mensen realiseren zich dat plant-aardig eten ook lichaams-aardig, dier- aardig en vooral ook milieu- aardig is. Er zijn veel redenen waarom ik veganistisch eet, maar ik zal de belangrijkste voor je op een rijtje zetten: 

 1. Milieuvervuiling. Dat is voor mij echt nummer 1. Meer nog dan de “zielige dieren”, die ik ook echt wel zielig vind. Maar de manier waarop we nu met onze planeet omgaan is verschrikkelijk. We creëren onze eigen ondergang door zoveel vlees, vis en melkproducten te produceren. De bio-industrie vervuilt meer dan al het auto-, vlieg- en vaar- verkeer bij elkaar. Daar komt nog boskap, waterverontreiniging en klimaatverandering bij. We moeten het anders doen. 
 2. Dierenleed. Het blijft gewoon een feit dat er dieren zijn doodgemaakt voor het stukje vlees of vis op je bord en dat er duizenden kippen en koeien opgehokt hebben gezeten voor je eitje of glaasje melk. Er wordt nog te vaak gebruik gemaakt van antibiotica, waardoor er steeds sterkere bacteriën het leven in worden geroepen. Plantaardig eten betekent niet alleen meer respect voor alle levende wezens, maar ook een gezonder en langer leven voor de mens. 
 3. Gezondheid. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat, als je het goed doet, veganistisch eten een stuk beter is voor je gezondheid dan vlees en andere dierlijke producten. Heel veel mensen denken – onterecht – dat plantaardig eten ongezond is of dat je “iets mist” als je geen dierlijke producten eet. Niks is minder waar. Wetenschappers zijn het erover eens dat de plantaardige opties vele malen beter zijn dan de dierlijke: je moet ze alleen wel weten te vervangen! Laat je dus goed informeren als je de stap maakt!
 4. Het is super lekker! “Ik zou niet weten wat ik moet maken” en “Dat is toch smakeloos” zijn veelgehoorde opmerkingen. Veganistisch eten is super gemakkelijk en ook nog eens heel lekker. Je variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier alvast een recept om uit te proberen! 

Frisse kikkererwten Salade met Indonesische Kruiden 

Kikkererwten zijn de meest diverse en misschien wel lekkerste peulvruchten die er zijn. Je kunt ze natuurlijk tot humus pureren en er falafelballen van rollen. Of je maakt er in een handomdraai een overheerlijke salade mee. En ze zijn ook nog eens super gezond! Ze zitten namelijk boordevol vezels, mineralen en antioxidanten. Kikkererwten zijn daarnaast een hele smakelijke en gemakkelijke vleesvervanger en doen het ook altijd erg goed bij kinderen. Deze salade is ideaal voor als je weinig tijd hebt of als je een salade op tafel wilt toveren tijdens een feestje. 

Jouw boodschappenlijstje voor 4 personen 

 • 2 potten kikkererwten á 350 gram (uitlekgewicht: 400 gram)
 • 3 bosuitjes (lente-uitjes zijn ook lekker!)
 • Een halve komkommer
 • 2 bospenen
 • 1 tl Djintan, 1 tl Laos en 1 tl Ketoembar
 • Een halve citroen 
 • Peper & zout 
 • Olijfolie 
 • Brood uit de oven 

Zo maak je het in 20 minuten 

 • Gooi de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. 
 • Schep 7 eetlepels kikkererwten uit het vergiet en in de blender. 
 • Schenk 4 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen erbij en voeg de kruiden, met een snufje peper en zout, toe. 
 • Blend de hele boel tot een smeuïge humus. 
 • Doe de overige kikkererwten in een schaal, snijd de komkommer in kleine stukjes en voeg deze toe. 
 • Rasp de peentjes en roer ze door de salade. 
 • Voeg de humus toe en roer alles door elkaar. 
 • Snijd de bosuitjes in kleine reepjes en leg ze bovenop de salade. 

 Deze salade is 100% vegan. Je kunt de olijfolie ook vervangen met lijnzaadolie, als plantaardige bron van omega. Met een vers, warm brood uit de oven heb je in een mum van tijd een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel! 

Eet smakelijk!
Liefs,
Kari 

 Kari is de mama van een lieve peuter (2,5) en zwanger van de tweede. Ze blogt 3x per week op columnsbykari.com over opvoeding, beauty, style en gezondheid. Je vindt haar ook op Instagram & Facebook. Ze schreef eerder al een blog voor mooierleven.com over opvoeding en grenzen stellen. 

Heb jij weleens overwogen om vegan te worden?